Slimme Foto’s: Kunstmatige Intelligentie in de Fotografie

Eerst even de “voordelen”
In de wereld van foto’s maken is er iets heel speciaals gebeurd: kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd, is helemaal in opkomst. Wat betekent dit voor ons en hoe verandert het de manier waarop we foto’s nemen en bewerken? Laten we er eens induiken!

Slimme Camera’s
Heb je ooit gemerkt dat je telefoon automatisch focust op gezichten als je een foto maakt? Dat komt door kunstmatige intelligentie! Slimme camera’s gebruiken slimme trucjes om te herkennen wat er op je foto staat. Of het nu een glimlachend gezicht is of een mooie zonsondergang, AI helpt de camera om de juiste instellingen te kiezen voor een mooie foto.

Foto’s Pimpen met AI
Foto’s bewerken kan soms een gedoe zijn, maar met AI wordt het een stuk makkelijker. Er zijn apps die automatisch voorstellen doen om je foto’s mooier te maken. Denk aan betere belichting, kleuren die knallen, en zelfs het wegwerken van kleine foutjes. Zo kan iedereen, zelfs als je geen expert bent, coole foto’s maken!

Creatieve Ideeën met Kunstmatige Intelligentie
Stel je voor dat je een assistent hebt die je helpt bij het bedenken van coole foto-ideeën. Dat kan met AI! Het kan je suggesties geven over hoe je je foto’s mooier en interessanter kunt maken. Zo wordt fotografie niet alleen makkelijker, maar ook creatiever!

Wat Brengt de Toekomst?
Wat staat er te wachten in de toekomst van fotografie met AI? Sommige mensen denken dat AI ons zal helpen bij het maken van nieuwe soorten foto’s op basis van wat wij leuk vinden. Anderen denken dat AI ons zal assisteren bij het maken van prachtige verhalen met behulp van slimme trucjes.
Maar wacht even, zijn er geen zorgen? Zeker wel. Sommige mensen maken zich zorgen over privacy en of AI onze foto’s wel goed kan begrijpen. Dat zijn belangrijke vragen die we moeten blijven stellen.

En toch…

En toch…. Ik ben er geen fan van. Het neemt de creativiteit van de maker weg en maakt de fijne lijn tussen beroepsfotografen en hobbyfotografen nog kleiner. Waar is de eer, de trots op een foto die je zelf van A tot Z hebt gemaakt. Van de oorspronkelijke foto die je zelf maakt met je belichting en coaching, de nabewerkingen, tot het resultaat van je eigen creatieve brein. Het is toch net dat wat iemand een “kunstenaar” maakt. Je creativiteit… .
Gaan we dit ook al overlaten aan computers ?

Mij stoort het als ik op datingsites (tja, ik ben single ) of in reclames merk dat de foto’s door artificiële intelligentie zijn gemaakt. Op Instagram kwam ik een fotograaf tegen met prachtige portretten, iets té. Toen ik zijn foto’s ging bekijken zag ik direct dat het AI was. Je merkt dat oa aan de perfecte en zachte huid, AI heeft ook nog problemen met de oren en het de handen.

Ben ik mis ? Ben ik te koppig ? zien jullie het anders, ik sta open voor jullie meningen !
Btw, deze foto is helemaal door mezelf gemaakt , zoals al mijn foto’s 🙂

portretfotograaf Mechelen Stef Boey
Stef Boey

Professioneel fotograaf Antwerpen, Mechelen, Brussel Gent